Sjö

Ordet sjö är ett konstigt ord i det svenska språket. Hade vi inget ord för hav för hundratals år sedan? Kallades alla vattenmassor för sjöar? Sa vi att man krossade sjön till Amerika? Varför skulle det annars heta SJÖman? De flesta åker väl för fan inte omkring på sjöar? Eller SJÖjungfru?
Eller SJÖodjur?
Eller SJÖfartsverket?

Eller SJÖhäst?
Eller SJÖlejon?
Eller SJÖstjärna?
Sedan när fanns dessa djur i sjöar?
Eller SJÖsjuk? Vem har blivit sjösjuk på en sjö? Sjösjuk brukar man väl ändå bli på havet? Varför heter det österSJÖN när det är ett hav? Hur nytt är ordet hav egentligen? Danmark säger ju havsfru i stället för sjöjungru. Om danskarna vet skillnaden mellan hav och sjö borde väl svenskarna också vetat det?

Annonser
Det här inlägget postades i Laserstrålar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sjö

  1. Kunde inte låta bli att kolla lite, och både ”hav” och ”sjö” har etymologi från fornnordiskan, så orden i sig är ungefär lika gamla. Hade inte tid att gå på djupet och hittade ingen direkt förklaring till skillnaden, men det är väl troligt att iom att vår världsbild var tämligen begränsad ganska länge så uppfattade man alla större vattenmassor som ”sjöar”, även dem där man inte kunde se till andra sidan? Det heter ju ”insjö”, så man kan väl gissa att det funnits en ”utan-sjö” också? En sort på insidan, en på utsidan. De som jobbar på sjön, säger just ”sjö”, ungefär som att ”skepp” inte är en ”båt”. Däremot så säger vi ju ”havsfiske”, ”havsområde”, ”havsanemon”, osv.

    SAOB:s tidigaste skriftliga källor överlag är från 1500-talet. I Bibeln fr 1541 står det att Gud skapade ”himmel och iord och haffuet.”. Min gissning är att det har att göra med huruvida orden uppkommit bland sjömän till sjöss (<- !) eller om det är "skolärt" folk som skrivit -om- havet (<-!). "Hav" känns mer vetenskapligt, litterärt, poetiskt, medan "sjö" är mer förankrat i praktisk verklighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s