Occupy Wallstreet

I  morse såg jag ett par bilder av den här sorten på facebook:

Och den politiska nörden i mig kände sig tvungen att förtydliga budskapet bakom Occupy Wallstreet, för det handlar först och främst inte alls om att göra sig av med alla företag. Det är inte vad Occupy Wallstreet handlar om. Apple fick ingen bailout på $700 miljarder. Apple är inte skyldiga det amerikanska folket $1,3 biljarder.

Apple kraschade inte världsekonomin genom att bundla sub prime mortgages som AAA för att sedan betta emot dem under bordet. Det finns ju en anledning till att det är just Wall Street man ockuperar. Det är hela det här med att ha en oreglerad bankvärld som köper politiker som irriterar folk. Man protesterar att kapitalismen idag är trasig, eftersom ”too big to fail”-bankerna inte behövde ta konkurrensens effekt.

Plus att de, till skillnad från till exempel Apple, inte procuderar några produkter. De utnyttjar ett system för att tjäna pengar på pengar, och det — som vi såg 2008 — håller inte. Fast även om de skulle vara emot alla företags existens helt och hållet, så skulle kravet att de inte köper något vara lite som att säga ”men du bor ju kvar här” till någon som är missnöjd med Reinfeldt.

Det finns säker någon vilsen lallare som inte tänkt igenom saken och är emot alla företag helt och hållet. Men grunden är att det politiska systemet är köpt, och att Wall Street därmed kan löpa amok utan kapitalismens regler och risker. Grunden är att 1% av landets befolkning äger 36% av landets pengar men ändå betalar lägre skatt än medelklassen, eftersom de riggar systemet med hjälp av politiker som köps av folk som Koch-bröderna.

Politiknörden, out.

Annonser
Det här inlägget postades i Laserstrålar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Occupy Wallstreet

  1. max skriver:

    såg att en del av ockupanterna avgudar alex jones, kollade upp på wikipedia vem han är. geeeeez.. han är nästan i klass med david icke. en del människor går inte att ta på allvar. tack för upplysningen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s